Τι είναι τα αμινοξέα ;

Τι είναι τα αμινοξέα ;

posted in: Νέα άρθρα | 0

Αμινοξέα ονομάζονται οι χημικές ενώσεις του οργανισμού που περιέχουν μία τουλάχιστον καρβονική ομάδα και μία τουλάχιστον αμινομάδα. Τα αμινοξέα αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, που καθορίζουν και τις χαρακτηριστικές ιδιότητές τους. Κάθε πρωτεΐνη έχει τον δικό της αριθμό και τη δική της αλληλουχία αμινοξέων. Τα αμινοξέα είναι σημαντικά για όλες σχεδόν τις διαδικασίες του μεταβολισμού του οργανισμού.

Υπάρχουν τουλάχιστον είκοσι διαφορετικά αμινοξέα στον οργανισμό και οι συνδυασμοί τους δημιουργούν τις περίπου 50.000 πρωτεΐνες του σώματος μας. Αυτά ονομάζονται πρωτεϊνικά. Οκτώ από αυτά λέγονται απαραίτητα και είναι αυτά που πρέπει να λαμβάνουμε από την διατροφή καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του. Άλλα οκτώ λέγονται μη απαραίτητα καθώς συντίθενται μέσω του μεταβολισμού (μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται τρανσαμίνωση) από τα απαραίτητα οκτώ αμινοξέα και τα υπόλοιπα τέσσερα λέγονται ημιαπαραίτητα καθώς δεν συντίθενται στα παιδιά παρά μόνο με την ενηλικίωση του οργανισμού.

Τα απαραίτητα αμινοξέα είναι η βαλίνη, η θρεονίνη, η ισολευκίνη, η λευκίνη, η λυσίνη, η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη και η φαινυλαλανίνη.

Τα υπόλοιπα, μη απαραίτητα, είναι η αλανίνη, η αργινίνη, η ασπαραγίνη, το ασπαραγινικό οξύ, το γλουταμινικό οξύ, η γλουταμίνη, η γλυκίνη, η ιστιδίνη, η κυστεΐνη, η προλίνη, η σερίνη και η τυροσίνη.

Πηγή: Βικιπαίδεια

Leave a Reply