Κουρκουμάς: Η ιστορία και οι χρήσεις του

Κουρκουμάς: Η ιστορία και οι χρήσεις του

posted in: Νέα άρθρα | 0

Ο κουρκουμάς έχει δημιουργήσει μεγάλο «θόρυβο» τα τελευταία χρόνια για τα οφέλη και τις ιδιότητες του. Ας δούμε λοιπόν κάποια στοιχεία του «θαυματουργού» αυτού φυτού…

Ο Κουρκουμάς (Turmeric / Curcuma longa) είναι ένα ριζωματώδες / ποώδες πολυετές φυτό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το ginger. Είναι ενδημικό φυτό της Ινδίας και της Ν.Α. Ασίας και ευδοκιμεί σε περιοχές με σημαντική ετήσια βροχόπτωση και θερμοκρασίες μεταξύ 20 και 30 °C. Τα φυτά συλλέγονται ετησίως για τα ριζώματα τους (και μερικά διατηρούνται για πολλαπλασιασμό την επόμενη χρονιά). Τα ριζώματα βράζουν σε νερό για 30-45 λεπτά, και κατόπιν στεγνώνονται σε φούρνους. Κατόπιν αλέθονται και έτσι παίρνουμε την βαθιά πορτοκαλοκίτρινη σκόνη που χρησιμοποιείται στη μαγειρική, (τον βρίσκουμε στο curry) αλλά και ως χρωστική ουσία.

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται στην Ασία για χιλιάδες χρόνια ως κύριο συστατικό της παραδοσιακής ιατρικής τους.

Φυτοχημεία

Η σκόνη κουρκουμά περιέχει περίπου 60-70% υδατάνθρακες, 6-13% νερό, 6-8% πρωτεΐνες, 5-10% λίπη, 3-7% διατροφικά ορυκτά, 3-7% αιθέρια έλαια, 2-7% φυτικές ίνες και 1-6% κουρκουμινοειδή (curcuminoids).

Τα φυτοχημικά συστατικά του κουρκουμά περιλαμβάνουν διάφορα κουρκουμινοειδή όπως η κουρκουμίνη, η δεμεθοξυκουρκουμίνη και η δισδεμεθοξυκουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη αποτελεί μέχρι και το 3,14% των εμπορικών προϊόντων με κουρκουμά.

Ιατρική έρευνα

Ο κουρκουμάς και το κύριο συστατικό του, η κουρκουμίνη, έχουν μελετηθεί με πολλές κλινικές δοκιμές και για διάφορες ασθένειες. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών έχουν χαρακτηριστεί τουλάχιστον ως αβέβαια. Ωστόσο υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση διαφόρων φλεγμονών.

Ο κουρκουμάς πιθανόν να βοηθά:

  • Στο άσθμα, μειώνοντας τα συμπτώματα όπως το φτέρνισμα, η φαγούρα και η καταρροή.
  • Στην κατάθλιψη, σε άτομα που ήδη λαμβάνουν κάποιο αντικαταθλιπτικό σκεύασμα.
  • Στην υψηλή χοληστερόλη, καθώς μερικές έρευνες δείχνουν μείωση των τριγλυκεριδίων.
  • Στην οστεοαρθρίτιδα, καθώς μερικές έρευνες έδειξαν ότι η κουρκουμίνη πιθανόν να έχει τα ίδια αποτελέσματα με άλλα σκευάσματα που μειώνουν τον πόνο και αυξάνουν την κινητικότητα ατόμων με οστεοαρθρίτιδα.
  • Στον κνησμό (φαγούρα). Έρευνες έδειξαν ότι η λήψη κουρκουμά τρείς φορές ημερησίως για διάστημα 8 εβδομάδων, μείωσε το αίσθημα κνησμού σε άτομα με ηπατικές ασθένειες. Επίσης, η λήψη συνδυασμού προϊόντων με κουρκουμά και μαύρο πιπέρι ημερησίως για 4 εβδομάδες, μείωσε σημαντικά τον κνησμό και βελτίωσε σημαντικά την ποιότητά ζωής ατόμων με χρόνιο κνησμό που προκαλούσε το αέριο μουστάρδας.

Υπάρχουν απόψεις που δηλώνουν ότι ο κουρκουμάς βοηθά και σε πληθώρα άλλων περιπτώσεων σχετικών με την υγεία αλλά αυτές δεν έχουν αποδειχθεί, τουλάχιστον επαρκώς, ακόμα.

Παρενέργειες και ασφάλεια

Η λήψη κουρκουμά από το στόμα είναι ασφαλής μέχρι και 8 μήνες.

Ο κουρκουμάς είναι πιθανόν ασφαλής όταν χρησιμοποιείται σε στοματικές πλύσεις ή ως κλύσμα για σύντομα διαστήματα.

Ο κουρκουμάς δεν έχει γενικά παρενέργειες αλλά μερικά άτομα έχουν αναφέρει στομαχικές διαταραχές, ναυτία, ζάλη ή διάρροια κατά τη λήψη.

Κύηση και γαλουχία: Σε αυτές τις καταστάσεις, η λήψη κουρκουμά ως τρόφιμο είναι πιθανόν ασφαλής. Δεν πρέπει να γίνεται λήψη όμως ποσοτήτων σε «φαρμακευτικές» δόσεις, καθώς μπορεί να ενεργοποιήσει μια εμμηνορροϊκή περίοδο ή τη μήτρα, δημιουργώντας έτσι κινδύνους.

Προβλήματα της χοληδόχου κύστης: Ο κουρκουμάς μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης. Μην λαμβάνετε κουρκουμά εάν έχετε πέτρες στη χολή.

Προβλήματα αιμορραγίας: Η λήψη κουρκουμά μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μώλωπα και αιμορραγίας σε άτομα με αιμορραγικές διαταραχές. Γι’ αυτό το λόγο επίσης, μη λαμβάνετε κουρκουμά τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από μια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.

Διαβήτης: Η κουρκουμίνη, η κύρια χημική ουσία στον κουρκουμά, μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα των ατόμων με διαβήτη. Χρησιμοποιήστε με προσοχή, καθώς μπορεί να μειώσει πολύ το σάκχαρο του αίματος.

Πηγές:

WebMD / Wikipedia

 

Σχετικά προϊόντα

Κουρκουμάς και Κουρκουμίνη
Pureclinica Turmeric and Curcumin 1100mg

Ο συνδυασμός εκχυλίσματος ρίζας κουρκουμά σε αναλογία 10:1 (ίσο με 1.000mg) και καθαρής κουρκουμίνης (95%) μαζί με 5mg εκχυλίσματος μαύρου πιπεριού, κάνουν το προϊόν αυτό της Pureclinica, την ιδανική επιλογή γι αυτούς που θέλουν να προσθέσουν τα οφέλη του κουρκουμά στην καθημερινή δίαιτα τους. Σε συσκευασία με 180 ταμπλέτες, είναι ένα από τα ανταγωνιστικότερα προϊόντα της αγοράς.

 

 

 

Leave a Reply